Bygga hemsidor i responsive design

Det är ingen nyhet att responsive design blivit extremt viktigt när det kommer till hemsidor. Skribenterna på sokmotorkonsult.se har skrivit flera artiklar om vikten av skalbar hemsida, även hur pass mycket mobiltrafiken ökat det senaste året.

Vad är då responsive design? Jo, det innebär alltså att sidan anpassas till vilken enhet du använder. I takt med att smartphones och surfplattor ökar och skapas i olika varianter och storlekar blir det viktigare att bygga anpassningsbara hemsidor, vilket också fler och fler webbyråer gör idag. Detta innebär ju självklart en skönare och mer lättnavigerad användarupplevelse för mig som besökare.
Saker och ting ska gärna gå fort när man t.ex. surfar i mobiltelefonen, så då läggs ofta de mest klickvänliga alternativen tidigt såsom ”boka”, ”köp” eller ”kontakt”. Snabba beslut och konverteringar tenderar att ligga nära en person som är på språng. En växande trend är även att betalningar via mobilen blir alltmer vanligt.
En undersökning visar att en besökare är mer benägen att lämna sidan om man inte snabbt och enkelt hittar det man söker. Det har också visat sig att det uppstår stor besvikelse när besökaren förväntar sig en lätthanterad mobilsida från exempelvis ett stort varumärke, men det slutar med att man får scrolla och zooma tills fingrarna blöder. Tyvärr innebär detta i många fall att den potentiella kunden vänder sig till en konkurrent och vips, så har man en kund mindre.responsive design

Det är lätt att gå miste om viss information när man gör en hemsida skalbar eftersom menyknapparna ofta blir större och man kan behöva sålla bland alternativen. Dock vet man att stora köp och research fortfarande görs med majoritet på datorer, vilket innebär att det går att minimera utbudet på mindre skärmar. Då gäller det att ha koll på vad ens besökare är ute efter när de kommer till sajten, och framför allt ifall beteendet förändras utifrån vilken enhet man använder. Denna typ av data är lätt att få fram genom t.ex. Google Analytics.

Följande är de fem vanligaste sakerna vi gör när vi använder vår smartphone. Värt att poängtera är att grundsyftet med mobiltelefonen hamnar en bit ner på listan:

  1. Surfa
  2. Sociala medier
  3. Lyssna på musik
  4. Spel
  5. Telefonsamtal